Johannes Vermeer Prijs 2016 naar

Steve McQueen

De Johannes Vermeer Prijs 2016, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft hem unaniem voorgedragen omdat hij als filmmaker en videokunstenaar bij voortduring en op voortreffelijke wijze het universeel menselijke belicht, vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker overhandigde de prijs op maandag 7 november 2016 in De Ridderzaal in Den Haag.

Steve McQueen (Commandeur in de Orde van het Britse Rijk) is een internationaal vermaard en gelauwerd kunstenaar en filmregisseur. Hij is een grootmeester in het op een minimalistische manier vertellen van verhalen met een maximale impact. Zijn videowerken, sculpturale installaties en films kenmerken zich door een uiterst spaarzame, precieze en geconcentreerde werkwijze.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom en componist en regisseur Michel van der Aa.

  • Group 2 Copy Steve McQueen
  • Group 2 Copy Juryrapport
  • Group 2 Copy Toespraak minister
  • Group 2 Copy Biografie
  • Menu