Johannes Vermeer Prijs 2015 naar

Michel van der Aa

Foto © Marco Borggreve

De Johannes Vermeer Prijs 2015, staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan componist Michel van der Aa. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft hem unaniem voorgedragen vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen. Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikte de prijs op maandag 26 oktober 2015 uit in De Ridderzaal in Den Haag.

Michel van der Aa denkt en schrijft niet alleen muziek, hij ziet, proeft en beleeft haar. De souplesse waarmee hij verschillende kunstgenres samenvoegt en omvormt tot een organisch geheel, is in de ogen van de jury ongeëvenaard. Doordat hij alle disciplines in één hand houdt vertoont zijn werk grote coherentie. Bovendien raakt zijn muzikale bron nooit overwoekerd, maar wordt deze juist gevoed door de samenvoeging van verschillende genres.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas en grafisch ontwerper Irma Boom.

  • Group 2 Copy Michel van der Aa
  • Group 2 Copy Juryrapport
  • Group 2 Copy Toespraak minister
  • Group 2 Copy Toespraak Michel van der Aa
  • Group 2 Copy Biografie
  • Menu