Biografie

Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg (BE), 1958) startte zijn theatercarrière in Vlaanderen waarna hij in 1990 de artistiek leider werd van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot 2004 stond hij aan het hoofd van het Holland Festival. In 2001 werd hij directeur van Toneelgroep Amsterdam dat na de fusie met de Stadsschouwburg Amsterdam nu Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heet.

In Amsterdam realiseerde Ivo van Hove o.a. Angels in America van Tony Kushner, Romeinse tragedies en Kings of war naar Shakespeare, The Fountainhead van Ayn Rand en – in het afgelopen theaterseizoen – Een klein leven van Hanya Yanagihara en Dood in Venetië naar Thomas Mann.

Ivo van Hove regisseerde daarnaast veelvuldig over de grens, onder meer in Parijs, Berlijn, Londen, Hamburg, en New York. In 2015 deed hij in New York de regie van Lazarus, het laatste werk van David Bowie. Vanaf oktober 2019 zal deze bijzondere productie te zien zijn in het Nieuwe De La Mar theater in Amsterdam.

Ivo van Hove is geëerd met de Grote Theaterfestivalprijs (1996), de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015 en – samen met Jan Versweyveld – de Amsterdamprijs voor de Kunst (2015). Zijn versies van A view from the Bridge werden Internationaal bekroond met twee Laurence Olivier Awards (Londen, 2015) en twee Tony Awards (New York, 2016). Les Damnés dat hij regisseerde voor La Comédie Française werd bekroond met de prijs voor de beste productie (Frankrijk) in 2017.

Naast theater regisseerde hij talrijke opera’s zoals Salomé en De zaak Macropulous bij De Nationale Opera, Lulu en Der Ring des Nibelungen bij De Vlaamse Opera, Boris Godunov en Don Giovanni bij Opéra de Paris en recent Kurt Weill’s Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny voor het Festival Aix-en-Provence.

Voor het seizoen 19|20 brengt ITA twee nieuwe regies van Ivo van Hove: Freud en Wie heeft mijn vader vermoord. Op zondag 1 september is Ivo van Hove de zesde en laatste Zomergast. In 2020 gaat in New York zijn versie van The West Side Story op Broadway in première. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in La menagerie de verre van Tennessee Williams.

Van Hove ontving een Eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen, is Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk en Commandeur in de Kroonorde in België.

  • Group 2 Copy Ivo van Hove
  • Group 2 Copy Juryrapport
  • Group 2 Copy Toespraak minister
  • Group 2 Copy Biografie
  • Menu