Johannes Vermeer Prijs 2014 naar

Irma Boom

Foto © Teo Krijgsman

De Johannes Vermeer Prijs 2014, staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De prijs wordt haar toegekend vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van het grafisch ontwerp.

De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen. Haar zorgvuldig opgebouwde oeuvre is het resultaat van samenwerking die zij telkens aangaat met haar opdrachtgevers, auteurs en kunstenaars. Voor haar is het boek een fundamenteel onderdeel van onze traditie en drager van cultuur. Zij bewijst zich met haar werk als een overtuigende pleitbezorger van het gedrukte boek. Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikte de prijs uit op maandag 27 oktober 2014 in het Mauritshuis.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en architect/essayist Rem Koolhaas.

  • Group 2 Copy Irma Boom
  • Group 2 Copy Juryrapport
  • Group 2 Copy Toespraak minister
  • Group 2 Copy Toespraak Irma Boom
  • Group 2 Copy Oeuvrelijst
  • Group 2 Copy Publicatie
  • Menu