Johannes Vermeer Prijs 2013 naar

Rem Koolhaas

Foto © Fred Ernst

De Johannes Vermeer Prijs 2013, staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan architect en essayist Rem Koolhaas. De prijs wordt hem toegekend vanwege zijn enorme betekenis voor de architectuur en stedenbouw. Koolhaas heeft niet alleen een uitzonderlijke staat van dienst als ontwerper en bouwer, ook zijn bijdrage aan het internationale debat over bouwkunst is steeds opnieuw essentieel voor allen die betrokken zijn bij de strategische planning van metropolen. Dat geldt in het bijzonder daar waar de wereld te maken heeft met grote bevolkingstoename en snel veranderende economieën. Tot ver buiten Europa bekommert hij zich over de vraag hoe de gebouwde omgeving van nu moet aansluiten op de omstandigheden van de bewoners van straks.
De jury prijst Koolhaas vanwege de tomeloze energie waarmee hij met zijn bureau OMA blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de gebouwde wereld vorm te geven. Zij vindt het oeuvre van gebouwen die hij in de loop van enkele decennia overal ter wereld heeft neergezet van uitzonderlijke zeggingskracht en allure, en heeft hem op grond daarvan unaniem voor de prijs voorgedragen. Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikte de prijs uit op maandag 21 oktober 2013 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100.000,-, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf en beeldend kunstenaar Marlene Dumas.

  • Group 2 Copy Rem Koolhaas
  • Group 2 Copy Juryrapport
  • Group 2 Copy Toespraak minister
  • Group 2 Copy Toespraak Rem Koolhaas
  • Group 2 Copy Biografie
  • Group 2 Copy Publicatie
  • Menu