Biografie

Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam waarna zij zich toelegde op de portretfotografie. Haar naam werd in één klap gevestigd met de beroemde serie Strandportretten, begonnen in 1992. Met deze foto’s van jonge adolescenten, staand aan de vloedlijn in België, Polen, de Verenigde Staten en andere landen werd Rineke Dijkstra wereldberoemd.

Daarna volgden even indrukwekkende series foto’s van Israëlische soldaten (1999-2003) en de Olivier serie (2000-2003) waarin zij een soldaat van het Franse vreemdelingenlegioen volgt tijdens zijn diensttijd op Corsica en in Afrika. Ook maakt Rineke Dijkstra al jarenlang portretten van de opgroeiende Almerisa, op zesjarige leeftijd naar Nederland gekomen als vluchteling uit Bosnië.

De afgelopen jaren werd het werk van Rineke Dijkstra veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld; ze had solotentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Jeu de Paume in Parijs, het San Francisco Museum of Modern Art, het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, het Louisiana Museum of Modern Art in Humlebaek, Denemarken en De Pont in Tilburg. Afgelopen winter was haar nieuwe video-installatie Night Watching te zien op de eregalerij in het Rijksmuseum in Amsterdam en deze zomer had Dijkstra een solotentoonstelling bij Marian Goodman Gallery in Londen.

Naast haar fotografische werk trok Rineke Dijkstra de afgelopen jaren ook veel aandacht met haar filmische installaties: Ruth Drawing Picasso (2007), waarin een Engels schoolmeisje in Tate Liverpool het schilderij Weeping Woman naschildert, I See a Woman Crying (2009), waarin Engelse scholieren hetzelfde werk van Picasso observeren en interpreteren, en Night Watching (2019) waarin Dijkstra het gedrag en commentaar van verschillende groepen bezoekers van de Nachtwacht in het Rijksmuseum registreert.

Rineke Dijkstra ontving voor haar werk vele onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder de meest prestigieuze fotografieprijs ter wereld: de Hasselblad Award (Zweden, 2017).

Solo tentoonstellingen

2020

Rineke Dijkstra, Marian Goodman Gallery, London

2019

Night Watching, Gallery of Honour, Rijksmuseum, Amsterdam

2018

Rineke Dijkstra: An Ode, Stedelijk Museum, Amsterdam
Ruth Drawing Picasso, Tate Liverpool, UK, 2009, Museu Picasso, Barcelona, ES

2017

Rineke Dijkstra, Galerie Max Hetzler, Berlin
Hasselblad Award 2017, Hasselblad Foundation Center, Gothenburg
The One And The Many, Louisiana Museum of Modern Art, Humblebaek, DK

Figuren / Figures: Rineke Dijkstra und die Sammlung des Sprengel Museum Hannover, SPECTRUM Internationaler Preis für Fotografie der Stiftung Niedersachsen, Sprengel Museum Hannover
Rineke Dijkstra, De Pont, Tilburg

2016

Rineke Dijkstra: Rehearsals, Milwaukee Art Museum, Milwaukee

2011

James Jennifer Georgina / Jennifer Butler; red. Jennifer Butler, Irma Boom; fotogr. Erwin Olaf. London: Erasmus Publishing, 2010. 1198 p. 20 cm. In overslagdoos. 999 expl. IBO 225.

Menu